Sociala media på rätt sätt för Bloggar & Nättidningar

Sociala media är media som är sociala 🙂 D.v.s. användarna skapar tillsammans en mediaprodukt de själva har nytta av. Vanliga typer av sociala media är:

  • Foto- och filmdelning. Användarna laddar upp egna bilder, filmklipp, kommenterar andras alster och lär sig om fotografering av varandra. 
  • Sajttips. Användarna tipsar om sajter och röstar på tips de tycker är bra. 
  • Bloggtjänster. Många bloggtjänster saknar sociala nätverk medan detta har mycket utvecklat hos andra. Här gäller det att man som bloggare vet vad man söker innan man binder sig till en bloggstjänst. 
  • Forum. Diskussionsforum torde vara en av internets äldsta typer sociala media. 

Bra och välkända sociala media
För fotodelning är utan tvekan Yahoo:s Flickr internets största sajt. Den är enormt stor i antal användare och är fantastisk för alla som söker bra bilder eller vill dela sina bilder.

En av de mest välkända sajterna för att tipsa & rösta på sajter & nyheter är internationella Digg. I Sverige dominerar den utmärkta Pusha.se. Pusha har jag bloggat om tidigare för den som vill läsa mer: 

Bloggar som nästan är sociala media
Tittar vi på bloggtjänster är Google Blogger svagt som socialt media och är istället anpassad för “rena klassiska” bloggar. WordPress.com har något lite av socialt media. Metrobloggen och Blogg.se liknar däremot socialt media i inte minst kommentarerna och hur blogginlägg syns mot andra användare. Ofta finns också en kultur där man tipsar och bloggar om varandra. Därmed skapas nästan något som är en gemensam mediaprodukt.

Det som ger Metrobloggen (i bilden ovan) och liknande bloggtjänster dessa egenskaperna av socialt media är i grunden mycket utvecklade sociala funktioner som gör att bloggarna möts oftare. En kultur etableras där bloggarna är mycket aktiva på varandras bloggar (delvis för att få fler egna besökare i sin tur).

Publicister & Sociala media stärker varandra
För publicister på nätet d.v.s. bloggar och nättidningar erbjuder sociala media en möjlighet att synas. De kan ge inte bara trafik utan besökare som kan mycket om ämnet och därmed kan ge tips på förbättringar. 

Viktigt att inse är att för detta ska fungera gäller att man stärker varandra. De flesta användare på många typer av sociala media är just bloggare men de som kan räkna med att få ut något för eget del är de som seriöst använder den och bidrar med kvalitet. Här tittar vi på hur man uppnår denna symbios så att värde skapas för alla på ett seriöst och bra sätt.

Bygg bara excellent värde
Det första borde vara självklart men bör påpekas: 

Sociala media är inte till för att hjälpa dåligt innehåll att synas. Socialt media är till för att visa upp sådant som dess användare har nytta av. 

Innehåll som du tipsar om måste uppfylla detta. Undersök det innan och gör nödvändiga förbättringar. Sådana förbättringar är förövrigt viktigt för att bygga en framgångsrik webbsajt oberoende av sociala media.

Regel I: Bidrag bara med innehåll som användarna av aktuellt sociala media har nytta av.

Lägg tid på din profil
Regelmässigt har varje användare på ett socialt media en profil. Där kan du beskriva vem du är, vilka dina intressen du har och ev. webbsajt du har. Lägg tid på att göra en bra beskrivning som tar upp dina intressen. Detta gör det lättare för andra med liknande intressen att hitta dig och därmed kan du lättare knyta kontakter.

I bilden ovan ser vi min profil på Pusha. Jag berättar att jag lever som publicister och hur man hittar en webbsajt med mer information. I ett eget stycke så att det syns tydligt berättar jag vad som intresserar mig.

Inte bara en bra utan också korrekt profil
För den som seriöst och långsiktigt vill bygga värden är korrekthet viktigt. Har du en webbsajt du räknar med att tipsa om innehåll på bör du ange att det är din i profilen.

Regel II: Skriv en bra och korrekt profil.

Läs andras profiler
Många sociala nätverk är stora och ganska breda i intressen och att hitta fram till rätt personer behöver inte vara lätt. Genom att söka runt och läsa andra profiler kan du hitta de användare som har samma intressen som du:

  • Bygger innehåll som kan intresse dig. 
  • Kan ha intresse av material du tipsar om. 
  • Ger värdefulla & kompetenta synpunkter. 

Regel III: Hitta de som är intresserade av samma sak som du är.

Hitta aktiva & starka vänner
I sociala media kan du normalt ha “vänner” eller “kontakter”. Detta är personer du kan följa och enklare kommunicera med. Alla som är intresserade av samma sak som du är givetvis potentiellt intressanta. Vissa användare är emellertid inte aktiva längre eller är inte särskilt konstruktiva medlemmar utan tipsar uteslutande om egna saker. 

I allmänhet gäller att ju fler som gjort dig till vän eller kontakt desto större inflytande får du. Fler kommer vara villiga att titta på det du bidrar med och ge dig tips.

Regel IV: De bästa vännerna du kan få är därför inte bara intresserade av samma sak som du utan seriösa och aktiva användare.

Hjälp nybörjare
När du varit medlem ett tag och kan mycket om det sociala mediet kan du hjälpa nybörjare. Fördelen med detta är goda gärningar ofta betalar sig och dessa kan bli viktiga kontakter som gärna gör något för dig.

Regel V: Var inte dryg & elak mot nybörjare. Hjälp dem istället.

Ta med dig vänner från nätverk till nätverk
Om du tycker att det sociala nätverket är värdefullt så ta med dig kontakter från andra nätverk du redan är med i. Därmed blir ditt kontaktnät på en gång större.

Regel VI: Tipsa kontakter från andra sociala media om det nya nätverk du gått med i.

Skapa fler värden för ditt sociala media 
För den som satsar på att göra en mycket ambitiös och långsiktig integration mot ett socialt media kan det vara mycket starkt att försöka skapa fler värden för det sociala mediat. På en av världens största sociala media är min profil en av de mest uppskattade och något som jag där sätter som favorit där går omedelbart upp i sökfunktionen och får mängder av besökare från min profil. 

Bakom det ligger att jag varit medlem länge och väldigt många har uppskattat det jag bidraget med och därför satt mig som kontakt. Dessutom har jag en blogg som lyfter fram det sociala mediat i sin helhet och där enskilda användarna syns. Detta tror jag också har gynnat inte bara det sociala mediat utan också stärkt min profil.

Betydelsen går att se i tjänster
Att båda sociala media och bloggosfären ökat i betydelsen går att se i de tjänster som erbjuds runt det. Mest synligt är det i USA där hela konsultföretag inriktat sig helt på området. Bland större leverantörer inom trafik på nätet ses som en viktig del tillsammans med köpt trafik, SEO och övriga åtgärder.

Ett exempel i Sverige på en sociala media konsulter är 7billion.se. De har riktat in sig på att kommunicera varumärke åt företag mot sociala media inklusive bloggar. Metoden de uppger att de arbetar med är att utveckla ett koncept d.v.s. ett tänk över vad kommunikationen ska innehålla och hur den ska framställas för god verkan. Det kombineras med utveckling av sajter och sedan aktiv kommunikation. Aktiv kommunikation utgår jag från avser att man för ut budskapet för att få sociala media att tala om det. 

I sådana sammanhang är givetvis eget kontaktnät viktigt liksom förmågan att veta vad folk vill prata om. Deras förmåga där känner jag inte till utan tyckte de var intressanta som exempel. Fler leverantörer finns säkert men jag har ingen lista men lägg gärna till ev. företag i kommentaren här så tar jag mig en titt. Där vill jag att en medarbetare ska tipsa med e-post-adress. Det kan vara riktigt intressant att titta över hur olika svenska leverantörer tänker här.

Säkerhetsfrågor runt sociala media

Om säkerhetsfrågor och angrepp riktade mot sociala media läs mer i:

BRA OKÄND SÄKERHET I GMAIL OCH CHROME 

DOS-ANGREPPET MOT TWITTER: MER OM MOTIV OCH SÄKERHETSHÅL 

SÄKERHETSPROBLEM FÖR SOCIALA MEDIA SOM HANTERAS OFULLSTÄNDIGT 

ENKEL IDS FÖR GODTYCKLIGA SOCIALA MEDIA 

SÄKERHETSARKITEKTUR: ANGREPP MOT LÖSENORD I CLOUD COMPUTING 

TIDSANALYS I SOCIALA MEDIA 

WHITENING FÖR ÖKAD SÄKERHET I SOCIALA MEDIA 

WHITENING DÖLJER VAD SOM HÄNDER 

MÄTA HUMÖRET PÅ GRUPPER VIA BLOGGAR 

FÖR ALLT VIKTIGT SKA IDENTITET KONTROLLERAS 

VI HAR LÄTT FÖR ATT SE “SAMBAND” SOM INTE FINNS 

REINFORCED LEARNING: TWITTER OCH BLOGGY 

TWITTER-ANGREPPET: STATISTIK, MOTIV OCH METOD 

TWITTER UNDER ANGREPP


Posted

in

by

Tags:

This is being loaded inside "wp_footer" from the templates class with arguments